Çocukluk çağında en sık görülen besin alerjilerindendir. İnek sütü ile karşılaşma sonrası genelde dakikalar içinde(ilk bir saate kadar da görülebilir) ciltte kızarık-kabarık(ürtikeryal) döküntü, ödem, hırıltı, hışıltı, öksürük, burun tıkanıklığı, gözlerde kızarıklık şeklinde kendini gösterir. Diğer tiplerinde ise besin reddi, kusma , ishal, büyüme gelişme geriliği, kanlı gaita gibi bulgular görülmektedir.
Tanı için en önemli ipucu öyküdür. Kan ve cilt testleri de tanıyı destekler. Ancak laboratuvar testleri normal çıksa bile inek sütüne maruziyet sonrası yukarıdaki belirtilerin olması tanıyı kuvvetle düşündürür. Kesin tanı çocuk alerji doktoru gözetiminde yapılan besin provokasyon testidir. Yani kontrollü şekilde inek sütü verip, bebeği gözlemlemek. Gelişebilecek ciddi reaksiyonlar için müdahaleye hazır ortam olmalıdır.
• Anne sütü alıyorsa; anne sütüne devam edilmelidir.
• Annenin diyetinden süt, süt ürünleri, yumurta kısıtlanmalıdır, bebeğin kullandığı ilaç varsa kontrol edilmelidir.
• Anneye Ca desteği sağlanmalıdır . Çok kısa sürede bebeğin şikayetleri gerileyecektir.
• Anne sütü almayanlar için özel mamalar tercih edilmelidir.
Çocuğa bakan kişi inek sütü alerjisi konusunda bilgilendirilmelidir. Marker alışverişlerinde alınan gıdalarda inek sütü proteinine dikkat edilmeli. Bu hastalık hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olunmalı. Çocuğunuzun üzerinde yazılı bir tedavi planı ve epinefrin enjektörleri doktorunuz tarafından planlanmalıdır. Çocuğunuz büyüdükçe, 3-4 yaşlarında %80-90 oranında bu alerji geçecektir. Önemli olan bu yaşa kadar çocukları iyi muhafaza etmektir.