BEBEK BAKIMI

Sağlıklı bebeklerde göbek düşene kadar herhangi bir şeyle silinmeden kuru tutulması yeterli olmaktadır. Bebek bezi göbekten aşağı bağlanmalıdır. Bazen bebek bezi büyük gelebilir bu durumda bezi kendi üzerine katlayabilirsiniz. Göbek bağı normalde 7-14 günde düşer. On dört günden uzun süren göbek düşmesinde tiroid fonksiyonları, bağışıklık ve kanama ile ilgili tetkikler yapılmalı

Bu sürede bebek göbek ıslatılmadan yıkanabilir ya da silinebilir. Eğer göbekte kötü kokulu akıntı, kızarıklık, kanama, şişlik ve hassasiyet, pis koku olduğunda kesinlikle doktora başvurmanız önemlidir. Genellikle göbek kordonunun izole enfekte olması, bebeğin genel halinin iyi olması, göbek etrafında kızarıklık olmaması durumu iyi göbek temizliği ve lokal kremler ya da bir kez baticonla güzelce temizlenerek iyileşir. Ancak göbekteki akıntı sebat ediyorsa dikkat edilmelidir. Hele hele göbekteki bu akıntı idrar ya da bebeğin gaitası ise doktorunuza bunu özellikle belirtin. Tedavisi cerrahi olan hastalıkların(Patent urakus, omfalomezenterik kanal..) erkenden teşhis edilmesini sağlamış olursunuz.

Bebeğinize ilk ne zaman banyo yaptırabileceğinizi merak ettiğinizin farkındayım. Düşünebiliyor musunuz, anne karnında temiz, sıcak bir ortamdan dünyaya gelen bebek, bir anda yıkanmak için su ile karşılaşacak. Biz de bile şaşkınlık yapıyorsa bebekte de şaşkınlık oluşturabilir. Aslında bu konuda bilimsel veriler kısıtlı. Bebekler 24. saatten sonra banyo yaptırılabilirler. Bunun en önemli sebebi ise bebeğin üşümemesi, doğum sonrası adaptasyonun sağlanması. Annede enfeksiyöz bazı hastalıkların varlığında doğum sonrası hemen yıkanması uygundur.

O zaman, banyo yaptırmak için göbek bağının düşmesini beklemeye gerek yok. Sadece göbeğe suyun fazla değmemesine dikkat etmek yeterlidir. Hangi sıklıkta banyo yaptırmalısınız? Haftada 2-3 kez yeterlidir. Sıcak havalarda daha da fazla olabilir. Suyun sıcaklığı 35-37 derece olmalı. Kaç dakika sürmeli? Yaklaşık 5 dakika yeterlidir.

Tüm malzemelerin hazır olduğundan emin olun.

Temiz bebek giysisi ve bezi, bebek saç fırçası, ısıtılmış temiz havlu ve termometre. Şimdi sıra banyo yaptırmada: Soğuk havalarda odanın önceden ısıtıldığından emin olun. En azından 22 derece ideali 24 derece olmalıdır. Direk ısıtıcının karşısına bebeğinizin küvetini koymayın.

Bebeğiniz için almış olduğunuz banyo küvetinin altına havlu koyun ya da küvetin kenarlarına yumuşak dolgulu küvet hamağını asınız. Sıcaklığı 35-37 derece olan suyu küvete 4 parmak (yaklaşık 6 cm) yüksekliğinde koyunuz. Suyun sıcaklığından aman emin olun. Tekrar kendi kolunuzun iç yüzüne dökerek ısı kontrolü yapınız.

Sodyum lauryl sülfat maddesi bebek şampuan ve sabunlarında köpürmeye yol açan maddedir. Gözlerde yanmaya sebep olan maddedir. Saçlı deriden emilip ilerleyen zamanlarda bazı zararlı etkileri olabileceğinden bu maddeyi içeren şampuan veya sabun kullanılmamalıdır. Ancak bazen kakayı yada yağı temizlemek zor olabillir. Bu durumda Kullanılması gerekiyorsa nötral pH’lı, boya ve parfüm içermeyen bir sabun, saçların yıkanması için yine nötral pH’lı, göz yakmayan bebek şampuanı mümkün olduğu kadar az miktarda kullanılmalıdır.

Bebeği sırt-boyun kısmından kendi ön kolunuzun üzerine yatırarak ayaklarını suyun içine koyabilirsiniz. Baş ve boyun haricindeki vücut kısımları suda olmalıdır.

Kolunuzda saat, bilezik gibi takıların olmamasına dikkat ediniz. Yavaş yavaş suyla ıslatabilirsiniz. Gözleri dışardan içeri doğru yumuşak bir şekilde, burnu ve ağzıda böyle yıkayınız. Kulak arkalarını ve boynunu nazikçe yıkayınız.

Baş yıkama bittikten sonra eğer kaka ve süt artıkları fazla var ise suya katkısız doğal banyo şampuanı katabilirsiniz. Hassas cildi olan bebeklerin banyodan sonra cildi kuruyabilir. Banyodan çıkarmadan kullanılan son suya parfümsüz banyo yağı eklenebilir. Banyo sonrası bebeğin cildi kuru değilse ayrıca cilt bakımı gerekmez. Cilt kuru ise ince bir tabaka şeklinde iyice yayarak bakım kremleri kullanılmasının sakıncası yoktur.

Vazelinli nemlendirici ve yumuşatıcılar kullanılabilir. Mümkün olduğunca yenidoğanın cildine birşey sürmek istemeyiz.