Normal sağlıklı bebeklerin dişleri ortalama 6-8 aylıkken çıkmaya başlar. Bazen dişler 3-4 aylıkken de çıkabildiği gibi, 12-15 ayı da bulabilir. Dişlerin tamamlanması(20 diş) ise genellikle 3 yaşına kadar sürer. Bebeklerin diş çıkarken genellikle önce alt orta, sonra üst orta daha sonra üst yanlar çıkmaktadır. Fakat bu sıra ile olmayabilir de.
Diş çıkarma belirtileri ve şiddeti bebekten bebeğe değişmekle birlikte diş çıkartırken; ağızda tükrük üretiminin artması, ateş(38 derece yi geçmesi beklenmez), huzursuzluk, ishal , kulaklarını çekiştirme , beslenmeyi istememe, kilo alımının yavaşlaması durumları görülebilir. Özellikle de halk arasında bebeklerde diş ateşi olarak bilinen ateşin çıkması sıklıkla görülmektedir. Bebeklerde ateşin 38 derece üstü olduğu her durumda doktora götürmeniz faydalı olacaktır. Diş çıkartma belirtileri yukarıda sayılanların bir veya birkaçı ile birlikte diş etlerinde kabarma–şişme ve sonrasında dişin uç vererek görünmesidir.
Unutmayalım ki bebeklerde diş çıkarma belirtileri çok dirençli olmamalı. Ateş, ishal huzursuzluk ne olursa olsun uzun sürmesi ve bebekte belirgin derecede keyifsizlik yapıyorsa doktora götürmeniz faydalı olur.
Bebeğinize çiğneyecek bir şeyler verin. Bebeğin çiğneyerek diş etlerini kaşıyabileceği , özellikle soğuk ( havuç, lastik bir diş halkası v.s) şeyler verilebilir.
- Diş eti bölgesine hafif soğuk ıslak temiz bir bezle masaj yapılabilir
- Bebeğinize çiğnemesi için bir şey verdiğiniz zaman akciğerlerine kaçırmaması için mutlaka yanında bulunun ve oturur pozisyonda olmasını sağlayın.
- Bu dönemde ortaya çıkan ağrıyı giderecek ilaç olarak parasetamol fitil ya da şurup bebeği rahatlatabilir. Dozu doktorunuzun önerdiği şekilde olmalı.
- Diş kaşıyıcıları soğuk olarak verin
Diş etlerini uyuşturmak için kullanılan jelleri önermiyorum . İçlerinde lokal anestezik maddeler var bu maddeler boğaz bölgesine temas ederse yutmayı olumsuz etkileyebilir.
Diş kaşıyıcı seçerken ürünün plastik ve boyalı olmamasına dikkat etmek gerekir.
İlk bir yaşına kadar parmak fırçaları yada temiz bir tülbent parçası ile, 1 yaşından sonra ise yutulabilir diş macunları kullanılabilir.